(Zelf)vertrouwen als basis voor alles.
Als je iets wilt realiseren is het belangrijk dat er bij de start al vertrouwen is. Vertrouwen in jezelf en in je omgeving, vertrouwen dat je resultaat kunt bereiken. Hoe kan een ander jou vertrouwen als je weinig vertrouwen in jezelf hebt? En hoe kan je zelfvertrouwen opbouwen als je (nog) niet het vertrouwen van je omgeving krijgt. Laten we om te beginnen eens onderzoeken hoe vertrouwen werkt en waarom het zo belangrijk is.
Waarom is vertrouwen zo belangrijk?
Ieder mens heeft een natuurlijke behoefte aan veiligheid. Vanuit deze basisbehoefte beoordelen we continue of anderen te vertrouwen zijn, of de ander eerlijk en oprecht is en het beste met je voorheeft. Pas als er vertrouwen is komt er beweging.
Kotter zegt hierover in zijn boek leiderschap bij verandering “Voor teamwork is één bestanddeel noodzakelijk: vertrouwen. Wanneer vertrouwen er is, lukt het gewoonlijk om teamwork tot stand te brengen. Wanneer het ontbreekt, lukt het niet. …Wanneer het vertrouwen toeneemt, wordt het veel gemakkelijker om een gezamenlijk doel te creëren. “
En ook in de piramide van Lencioni is vertrouwen de basis van een goed functionerend team. Pas als je elkaar vertrouwt dan voelt het veilig om je uit te spreken en kun je een gezonde discussie voeren. Die is nodig om betrokkenheid te creëren, zodat iedereen zich verantwoordelijk voelt en ook hiernaar handelt om optimaal bij te dragen aan het behalen van het gemeenschappelijke resultaat.
Welke factoren beïnvloeden vertrouwen in de ander?
Graag neem ik jullie kort mee in twee zienswijzen die mij persoonlijk aanspreken.
Volgens Covey boekt niets zo snel resultaten als vertrouwen en kun je daar zelf iets aan doen. Door de vier kernen van geloofwaardigheid aandacht te geven:
Karakter bepaalt | 1. Integriteit | Hoe congruent ben je? |
2. Intentie | Wat is jouw agenda? | |
Competentie bepaalt | 3. Capaciteit | Ben je bekwaam? |
4. Resultaat | Wat is je staat van dienst? |
Een voorbeeld…ik vertrouw mijn man met wie ik al ruim 30 jaar samen ben volledig, echter toen ik een zware operatie moest ondergaan had ik toch meer vertrouwen in een bekwame chirurg ook al kende ik de beste man nauwelijks.
Dilemma
Vertrouwen is vaak een issue in een team. Er moet eerst vertrouwen zijn voordat we zelf vertrouwen gaan geven. Maar als iedereen in het team zo denkt, wordt het nooit wat! Dilemma: eerst geven of nemen…? Je moet toch ook eerst geld op een bankrekening storten voordat je een keer kunt gaan pinnen…
Hoe kunnen we dan toch invloed uitoefenen op de totstandkoming van vertrouwen in een team?
Tien jaar geleden las ik een Harvard artikel van Hurley, die onderzoek deed naar 10 elementen die vertrouwen beïnvloeden. Drie daarvan zijn persoonlijk en nauwelijks beïnvloedbaar, zoals bijvoorbeeld je persoonlijke mate van risicotolerantie.
De overige zeven zijn dat wel:
- Veiligheid Veiligheid en duidelijkheid nodigen uit te vertrouwen.
- Overeenkomsten Je neigt ernaar iemand die op je lijkt sneller te vertrouwen.
- Belangenafstemming Door afstemmen van belangen weet je waaraan je toe bent.
- Welwillend zorgen Door risico te nemen voor een ander win je aan vertrouwen.
- Bekwaamheid Dit is een randvoorwaarde! Denk maar aan de chirurg.
- Voorspelbaarheid Het is veilig als je iemands reactie vooraf kunt inschatten.
- Communicatie Duidelijk: toon zelf openheid, kwetsbaarheid en vertrouwen.
We zijn geneigd om soortgenoten of gelijkgestemden makkelijker te vertrouwen. Dit heeft onder andere met de ook net genoemde voorspelbaarheid te maken. Echter…als we het vanuit ‘wat is het meest veilig en waarmee bereiken we sneller en beter resultaat’ bekijken dan is juist een andere invalshoek in aanvulling op jouw zienswijze heel waardevol. Daarom neemt Claudia ons volgende keer mee in “de kracht van verschil”
De volgende keer
meer over “de kracht van verschil”
Team Being on Mission